Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žhavé peklo na zemi – květen ve Spojených arabských emirátech a 42 °C ve stínu

Začátek května je na návštěvu Spojených arabských emirátů už trochu moc. Přesto se mladá rodina vydala na dobrodružství a sama bez cestovní kanceláře vyrazila na Arabský poloostrov. A nelitují toho,byla to jedna z nejhezčích cest

Vyjíždíme ze Štěnovic autem směr letiště Praha. Na cestovatelském portálu jsme našli článek o nové pravidelné lince Praha – Dubaj, a tak jsme se rozhodli tento spoj vyzkoušet a napsat pár řádek pro dobrodružné povahy, kterým by mohl cestopis pomoci, nebo je dokonce inspirovat. Kdo se vydá do Spojených Arabských Emirátů, měl by počítat s dobou letu 6 hodin a také s tím, že v Emirátech panují teploty běžně přesahující 40 °C. Ale nebudeme předbíhat, začneme pěkně od začátku…

Letiště Václava Havla, Praha

Po příletu do Dubaje doporučuji ještě v letištní hale navštívit stánek Turist Info. Na tomto místě dostanete mapu města, mapu městské hromadné dopravy a je zde možnost si zakoupit čipovou kartu na metro. Karta se nabíjí na libovolné částky, cestování metrem je přibližně na stejné finanční částce jako se můžeme pohybovat metrem např. po Praze. Jízda tedy stojí v přepočtu cca 30 Kč. Je možno si také zakoupit celodenní jízdenku (vyplatí se už při 3 jízdách za den). Cestování metrem je velmi pohodlné - Spojené arabské emiráty, zvláště Dubaj, jsou velmi bohaté a tak kdo čeká staré špinavé podchody, bude se nejspíše hodně divit. My máme štěstí - náš hotel je vzdálený jen 3 zastávky metrem od letiště. Letiště je v přímém sousedství s městem. Z centra města lze pozorovat přistávající dvoupatrové Boeingy A380 společnosti Emirates. My na letišti nastoupíme do metra a vystoupíme z něj přibližně 500 metrů od našeho hotelu. Je 19:30 hod, začátek května a venkovní teplota ukazuje 38 °C. Cesta byť 500 metrů je v tomto extrémním vedru nekonečná. V hotelu se rychle ubytujeme a s manželkou a dvouletým synem se jdeme rychle zchladit na střechu hotelu – čeká nás velký střešní bazén s terasou a výhledem na letadla. Většina těchto městských hotelů není nikterak drahá. O Spojených arabských emirátech se hovoří, jako o drahé destinaci. Avšak je nutno zmínit, že je drahá na asijské poměry – pro Evropana jsou ceny o 1/3 levnější než v Evropě (orientační ceny: chléb 30 Kč, 1 litr pitné vody 8 Kč, oběd v restauraci 80 Kč). Téměř všechny městské hotely mají, vzhledem k ceně benzínu, bezplatnou dopravu hotelovým autobusem na pláž. Kdo si chce připlatit za pohodlí, může zvolit taxi (orientační cena cca 15 Kč/ km).

Jedna z městských pláží

Další den po snídani vyrážíme hotelovým minibusem na pláž – v minibuse jsme ještě s jednou arabskou rodinou, která má taktéž malé dítě. Řidič nám nabídl odvést nás všechny na speciální pláž určenou pro děti (velmi pozvolný vstup do moře a téměř bez vln). Je to báječné – servis v této zemi je na velmi vysoké úrovni. Po 15 minutách jízdy přijíždíme do menší zátoky, přestože je člověk 50 m od břehu, průzračně čistá voda dosahuje hloubky jen 1 – 1,5 metru. Paráda! Skotačím s dvouletým synem, těhotná manželka (6 měsíc těhotenství) si užívá prohřáté vody, která v této zátoce-mělčině dosahuje podobné teploty jako teplota vzduchu. Dvouletý syn je nadšený, večer k zátoce přijíždí hotelový minibus a čeká, až dokončíme své koupání. Večer nás čeká čistě uklizený pokoj a vítající personál na recepci. Po večeři nasedáme do výtahu a jedeme o 4 parta výš, pozorovat se synem letadla a koupat se v bazénu na střeše hotelu.

Zátoka pro mělké koupání rodin s dětmi.

Další den po snídani vyrážíme s rodinou do nejvyšší budovy světa – 828 metrů vysoký mrakodrap Burdž Chalífa. Doporučuji zakoupit vstupenky přes internetové stránky. Vyhnete se tak dlouhým frontám, navíc cena vstupenky se na internetu liší podle času – můžete si rezervovat východ či západ slunce, s předstihem máte nižší cenu než nákup vstupenky na místě. O časech východu a západu slunce jsou informace přímo na návštěvnických stránkách mrakodrapu. Osobně doporučuji pro návštěvu zvolit více času, protože v těsné blízkosti najdete největší nákupní centrum na světě The Dubai Mall. Uvnitř nákupního centra se nachází Dubai Aquarium , téměř 1.200 obchodů, luxusní hotel s 250 pokoji, 22 kinových sálů, 120 restaurací a kaváren. Ve 3 parkovištích se zde nachází přibližně 14 000 parkovacích míst. Nachází se zde také zimní lední kluziště a zábavný park SEGA Republic, ve kterém je přibližně 15 atrakcí. Je zde také KidZania, což je naučný park pro děti. My strávili v obchodním domě 7 hodin a to se nám podařilo projít sotva 1/4 plochy – největší úspěch mělo Dubai Aquarium, což je jakýsi podmořský ekvivalent ZOO. Toto místo pro návštěvu s dětmi vysloveně doporučuji! Některá živá zvířata si děti mohou vytáhnout a prohlédnout si je – například pestře zbarvené hvězdice. Večer unaveni, nasedáme v obchodním centru na metro a vydáváme se skrz celé město metrem zpět k našemu hotelu. Po večeři opět bazén na střeše hotelu, počítání letadel s dvouletým synem, pohoda u kávy... Ačkoli se našinci může zdát bláznivé cestovat s dětmi, naše zkušenost s dvouletým synem je přesně opačná. Pokud máte možnost, doporučuji vybrat hotel blízko stanice metra. Většina městských hotelů je vybavená velkými bazény s terasami k opalování a nabízí bezplatnou hotelovou dopravu až na pláž.

Abu Dhabi

Další den volíme opět koupání. Tento den se ochladilo – je příjemných „jen 36 °C“ a tak volíme vzdálenější pláž, a to přímo vedle legendárního jediného sedmihvězdičkového hotelu na světě Burj Al Arab, známého také pod neoficiálním názvem Plachetnice. Tento ultra-luxusní hotel ve tvaru plachetnice s vlastním přistávacím heliportem je na pláži Jumeiah Beach. Pláž je zdarma, volná, denně uklízená a včetně veškerého sociálního zázemí. Moře, respektive Perský záliv, je v místech Spojených arabských emirátů mělké, takže celoročně nečekejte osvěžení, ale příjemně teplé tyrkysové moře. Mnoho turistů si pořizuje fotografie z pláže, na které je v pozadí hotel Plachetnice. Budete-li se vydávat do těchto končin blízkého východu, určitě zkuste tuto pláž. Pro nadšence mám pouze jednu smutnou zprávu, a tou je, že prohlídky či návštěvy tohoto ultra-luxusního hotelu nejsou veřejnosti přístupné. Kolem hotelu je vysoká betonová zeď plná kamer a personál početné ochranky. Nadšenec má pouze přístup k parkovišti, které je zaplněno auty typu Maserati, Lamborghini, Aston Martin, Lotus. Auta typu Porsche a Ferrari tady působí až lacině. Hotel má také vlastní mini přístav, z pláže můžete pozorovat připlouvající a odplouvající super jachty s bazény, které působí skoro až jako z reklamy.

Abu Dhabí

Další den vyrážíme linkovým autobusem s místními araby do sousedního emirátu Abu Dhabí.  Cesta z Dubajského autobusového nádraží trvá přibližně 2 hodiny. V době příjezdu, cca v 11 hodin dopoledne místního času ukazuje teploměr 42 °C ve stínu. Volíme proto taxi a vyrážíme na velkou mešitu šejka Zayeda. Jedná se o největší stavbu emirátu. Písemné prameny hovoří o jedné z nejkrásnějších staveb světa, která byla postavena v letech 1996-2007 s rozpočtem v přepočtu neskutečných 13 miliard českých korun!!!  Mešita svou honosností a rozměry připomíná indický Taj Mahal. Její kapacita je přes 41.000 věřících, tedy dovnitř by se vešli téměř všichni obyvatelé naší české Mladé Boleslavi. Mešita je přístupna i veřejnosti (včetně žen) ve vybraných dnech a hodinách, ženy smí vstoupit do mešity zcela zahaleny, dokonce jim tu jsou zapůjčeny tradiční černé abáji. Muži, pokud mají na sobě kraťasy nad kolena, budou muset obléci tradiční bílý hábit – kandooru. Uvnitř máte možnost projít se po největším koberci na světě o rozměrech 5.000 m2, utkaným z 2 miliard uzlíků, na kterém pracovalo 1.300 iráckých žen. Váha tohoto koberce je 47 tun. Koberec je utkán z bavlny a ovčí vlny, která byla přivezena z Nového Zélandu. Dalším magnetem je jeden z největších lustrů na světě, který váží 12 tun. Jeho průměr je 10 metrů a výška 15 metrů. Stejně jako další luxusní lustry byl vyroben v Mnichově, je pozlacený a vyzdobený miliony krystalů od firmy Swarovski. Celá mešita je obložena bílým mramorem, stěny jsou zdobené perletí, polodrahokamy a zlatem. Bílý mramor byl přivezen z Itálie a Řecka, na stavbě pracovali umělci z Maroka a Indie. V této mešitě a v jejím okolí trávíme 5 hodin, okolní teplota 42 °C ve stínu dává nám všem fyzicky zabrat. V mešitě potkáváme 2 Čechy, kteří mají půjčené auto a chystají se na cestu do centra města.  Dostáváme nabídku na odvoz klimatizovaným autem – míříme tedy na společný oběd do obchodního centra v těsné blízkosti autobusového nádraží Abu Dhabí. Po 2 hodinách se loučíme, cestovatelé pokračují dál směr Omán a my vyrážíme na 2 hodinovou jízdu autobusem zpět do emirátu Dubaj. Večer cca ve 21 hodin přijíždíme do hotelu, teplota klesla na „příjemných“ 35 °C, my se jdeme „naložit“ do střešního bazénu.

Abu Dhabí

Další den volíme pro změnu odpočinek, zkoušíme již v pořadí třetí pláž, na kterou nás veze hotelový minibus. Dubaj nabízí nespočetné množství velmi čistých a udržovaných pláží. Po městě potkáváte velmi luxusní auta, většina z nich v Diamant Edition či jiných ultra-luxusních verzích. Vidět lze pozlacené polovojenské vozy Hummer, supersporty či usedlé vozy šejků typu Rolls Royce. Toto město uprostřed Arabské pouště přímo až plýtvá penězi. Zastávky městské hromadné dopravy mají klimatizace, jízda metrem je o čistotě a ohleduplnosti lidí. Tento svět zdá se být vlastním světem ve světě, kde lidské možnosti zdají se být neomezené.

Dubaj

Budete-li chtít Spojené arabské emiráty navštívit, doporučuji období listopad-duben. My na začátku května zažili teploty od 36 °C do 42 °C, přičemž ty „chladnější dny“ s teplotou 36 °C byly jen dva.

Letecké společnosti zvláště v letních měsících nabízejí výhodné ceny letenek - je nutno brát v úvahu, že v letních měsích je v Emirátech teplota pohybující se od 40 do 50 °C. Není třeba mít s sebou měnu v eurech ani v dolarech. Na letišti najdete bankomaty, kde lze pohodlně vybrat místní měnu za pomoci české platební karty. Veškeré obchody, metro a restaurace - téměř všechny služby lze platit bezkontaktní platební kartou. Pokud zvolíte nákup letenky bez cestovní kanceláře a vyberete si hotel sami pomocí mezinárodního internetového srovnávače, může vás tato luxusní destinace vyjít na obdobnou částku jako je např. blízké Turecko, Tunisko či Egypt. A jak je to s bezpečností? Spojené Arabské emiráty nepřijímají uprchlíky a nelegální migranty. Situace je zde bezpečná, a jediné riziko je spálenina od slunce či dehydratace. Proto doporučuji nakoupit krém s vysokým UV faktorem a vydat se v zimě do Dubaje!

Radim Teodor Bílek

Autor: Radim Teodor Bílek | pátek 23.9.2016 8:00 | karma článku: 27,24 | přečteno: 1558x
  • Další články autora

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 5. díl Jak jsme pluli po Kaspickém moři

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

5.4.2019 v 7:30 | Karma: 10,52 | Přečteno: 321x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 4. díl Muslim s břitvou držel křesťana po krkem!

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

29.3.2019 v 8:34 | Karma: 13,88 | Přečteno: 629x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 3. díl Jedeme autostopem!

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

22.3.2019 v 9:19 | Karma: 12,49 | Přečteno: 490x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 2. díl Ropné pole a ohnivé hory

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

18.3.2019 v 7:30 | Karma: 11,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 1. díl Už není cesty zpět!

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

13.3.2019 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 414x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Chtěli jsme vyrazit až na samý konec pevninské Evropy - a podařilo se nám to!

Druhé největší město Portugalska - Porto stojí za návštěvu. Pokud jej chcete vidět a navštívit samotný konec pevninské Evropy, stačí mít 4 dny volna a chuť vyrazit do neznáma!

8.2.2019 v 9:07 | Karma: 14,81 | Přečteno: 557x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Jak jsme pluli Baltským mořem až do Finska

Plavba dvou plzeňských dobrodruhů ze Švédska do Finska a zpět. Příběh o tom, kdy i samotná cesta může být cíl!

3.1.2019 v 8:30 | Karma: 14,83 | Přečteno: 514x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Guiness, jehněčí guláš a živá muzika – na skok do Irska

Spacák, karimatka, stan a Irsko. Vandr autostopem po jarním Irsku byl skvělý nápad, který se povedl. Poradím vás s tipy a možnostmi na cestu!

5.11.2018 v 8:21 | Karma: 14,45 | Přečteno: 521x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Krakow, Wieliczka, Osvietim - to nejlepší z Polska za 4 dny

Cesta do Polska nemusí znamenat jen levné nákupy - vydejte se s námi na cestu plnou památek, tipů a rad na cestu.

19.6.2018 v 7:30 | Karma: 16,83 | Přečteno: 820x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

V únoru do Kazachstánu? Jen pro silně otužilé povahy!

Mrazivá zima tak silná, že cítíte ledové vložky v nose. Ledově křupající sníh pod nohami přestávající klouzat. Zima tak silná, že ani psa venku pobíhat neuvidíte. A my dva - blázniví Češi Karel a Radim, natěšení na pořádnou zimu!

25.4.2018 v 8:00 | Karma: 13,50 | Přečteno: 613x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Dva tisíce kilometrů napříč Marokem – Setkání s opicemi

Mnoho dobrodruhů projelo expedičně Maroko. Máme dvě malé děti a nechtěli jsme zůstat pasivně doma u internetu a televize. Vyjeli jsme tedy na rodinný výlet do Maroka a sjeli s dětmi všechny památky stejně jako expedice před námi!

3.4.2018 v 9:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 631x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Dva tisíce kilometrů napříč Marokem - Setkání s velbloudy

Mnoho dobrodruhů projelo expedičně Maroko. Máme dvě malé děti a nechtěli jsme zůstat pasivně doma u internetu a televize. Vyjeli jsme tedy na rodinný výlet do Maroka a sjeli s dětmi všechny památky stejně jako expedice před námi

21.2.2018 v 8:00 | Karma: 10,63 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Dva tisíce kilometrů napříč Marokem

Mnoho dobrodruhů projelo expedičně Maroko. Máme dvě malé děti a nechtěli jsme zůstat pasivně doma u internetu a televize. Vyjeli jsme tedy na rodinný výlet do Maroka a sjeli s dětmi všechny památky stejně jako expedice před námi!

24.1.2018 v 7:00 | Karma: 19,18 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Macao, to je čínský Las Vegas!

Zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky. Kontrastem oplývající město a všudy přítomný pach vepřových drštěk. To je Macao!

14.9.2017 v 7:00 | Karma: 15,41 | Přečteno: 339x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cestujeme na vlastní pěst!

Kde se kupují levné letenky? Je hotel levnější s cestovní kanceláří, nebo je cena výrazně dražší? Půjčit si auto v cizině - je to velký risk? Dá se cestovat daleko a s malými dětmi? Na mnoho těchto a jiných otázek vám rád odpovím!

11.7.2017 v 7:30 | Karma: 14,54 | Přečteno: 809x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Hledali jsme teroristy z informačních médií, místo toho Istanbulem vládl klid a pohoda

Proč takový divoký nadpis? Lidé se mě často ptají, proč zrovna Istanbul. Někteří dokonce říkají, že by tady nikdy nejeli. Píší tento článek právě kvůli nim, aby viděli, že je to krásné místo, plné památek a stojí za to jej vidět.

29.5.2017 v 8:00 | Karma: 17,29 | Přečteno: 529x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cesta po Maltě na vlastní pěst se zpáteční letenkou za 950 Kč. Poradím Vám, jak na to!

Pro někoho může být 5 denní letecký poznávací zájezd drahý. Poradím Vám, jak snížit náklady a udělat si individuální poznávací cestu za 1/3 částky proti běžné cestovní kanceláři.

27.3.2017 v 7:00 | Karma: 25,06 | Přečteno: 2426x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Karneval v brazilském Riu - zažil jsem na vlastní oči a potkal přitom krajany z Brna

V televizi působí brazilský karneval velkolepě - na vlastní pěst působí mnohem silněji, emočně, davově... To je silný zážitek na celý život

27.2.2017 v 7:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 842x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Švýcarsko - země přesná jako hodinky a přece se mi tady zastavil čas

Koupit si ze dne na den letenku, sbalit si náhradní košili a vyrazit jen tak na tři dny do Švýcarska? Ano, i tak to jde! Zastavte se, popřemýšlejte nad životem a s čistou hlavou fungujte v životě dál

23.1.2017 v 7:00 | Karma: 22,74 | Přečteno: 948x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Dostat se do italského Milána letadlem za 56 Kč? Ano, nám se to povedlo!

Reklamní akce trvala jen pár minut, přesto se manželskému páru podařilo přes internet kopit letenky do Italského Milána za 56 Kč. A povedlo se? A odletěli vůbec? Dozvíte se v krátkém cestopise

9.1.2017 v 7:00 | Karma: 21,49 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 936x
Plzeňský sociální pracovník, který ve svém volném čase utíká od lidí za přírodou, cestováním a dobrodružstvím.

 

Ve svých 36 letech procestoval 51 zemí světa - a stále plánuje další!

 

Jaký byl Váš nejlepší zážitek? "Bylo jich hodně, mezi nejsilnější patří vypouštění třídenních mláďat karety obrovské do Indického oceánu, pohled z nejvyšší budovy světa a divoký karneval v Riu. Určitě ještě o tom napíši!"

 

Životní motto: "Život je boj, tak nestůj a bojuj"

                       "Nas nie do goniat!"

 

 

Seznam rubrik