Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svérázný tuniský velbloud uháněl do pouště - tuniští beduíni odchytáváli českou turistku

Proležet dovolenou v Tunisku u moře je škoda. Procestovat Tunisko celé je náročné. Zkusili jsme ochutnat z každého kousek - a povedlo se! Dokonce i s dobrodružstvím...

Je srpen a my vyrážíme ze západních Čech do severní Afriky. Let Praha-Djerba trvá necelé 2:45 hodiny. Ke vstupu do země nepotřebujete žádná turistická víza, během letu stačí jen vypsat tzv. Turistickou kartu. Tento doklad se odevzdává s cestovním pasem při vstupu do země.

Tunisko má podobně jako Česká republika 10,3 milionů obyvatel. Tunisko, oficiálně Tuniská republika dostala svůj název po hlavním městě se jménem Tunis, které vzniklo téměř před 4.000 lety. Komu by se zdálo Tunisko daleko, toho překvapí vzdálenost pouze 150 km od břehů Sicílie. Tato nevelká země disponuje 30 letišti, z nichž 8 je mezinárodních. Oficiálním jazykem země je arabština. Zajímavostí je, že Tunisané v běžném styku mezi sebou mluví místním dialektem nesprávně řečeno "tunisštinou", která se od spisovné arabštiny hodně liší. Mluvená "tunisština" je jakýmsi typickým středomořským jazykem, stejně jako je např. v Evropě malština. Tento jazyk je složen ze slov, pocházejících z více jazyků. Ve škole se každý žák začíná učit od 1. třídy arabsky a od třetí třídy francouzsky. Angličtinu se Tunisané učí až od páté třídy. Francouzština, která má své původy v kolonizaci severní Afriky, je jazykem obchodních jednání, intelektuální komunikace a vyučujícím jazykem na univerzitách.

Hodinová projížďka Saharou

Ale pryč od teorie, vydávám se s manželkou na zapůjčeném polorozpadlém skútru napříč ostrovem Djerba. Naše první zastávkou se stává Krokodýlí farma. Tato farma je největší ve středomoří s počtem 400 krokodýlů Madagaskarských. Místní ošetřovatelé předhazují každý den odpoledne krokodýlům mrtvá kuřata. To celé se děje před cvakajícími fotoaparáty turistů. Jedná se o podívanou, ze které má každý návštěvník velký respekt. Ošetřovatelé totiž vstupují přímo mezi krokodýly a s lopatou v ruce, odnánějí hladové krokodýly od místa, kam jim denně pokládají mrtvá kuřata. Krokodýlům se to samozřejmě nelíbí, a tak se občas po lopatě ohání – za to dostanou lopatou po tvrdé hlavě. Je nutno dodat, že Krokodýlí farma během horkého léta značně zapáchá, avšak pocit respektu z přírody tento zápach rychle přebije. 

Vydáváme se dál, žena a já nasedáme na zaprášený skútr a vydáváme se do hlavního města ostrova Djerba s názvem Midun. Na tomto místě objevujeme velkou místní tržnici a já s velkou radostí nakupuji vonné tabáky do vodní dýmky, kterou máme doma ve Štěnovicích. Místní prodavač je nadšený, protože kupuji od každého druhu jeden tabák – celkem 20 různých krabiček vonných tabáků. Náš obchod vypadá legračně – prodavač je nadšený, já jsem nadšený, jsme oba jak malí děti. Žena kupuje šátek, naše cesta pokračuje dál!

Další den měníme ušuntělý skútr za 7 místný jeep, kterým se s průvodcem vydáváme pryč z ostrova, směrem do Tuniského vnitrozemí. Asi 100 km jihozápadně od ostrova Djerba přijíždíme jeepem do místa Matmata. Toto místo je známé pro zvláštní obydlí původních obyvatel. Své domovy totiž obyvatelé budovali pod zemí v jakýchsi komplexech, a tak místo vypadá shora jako obyčejná hluboká díra. Avšak z detailního pohledu se jedná o prostranství s terasami a byty vytesanými dál do hloubky podzemních prostorů. Původní obyvatelé tak měli několik pokojů, všechny ručně vytesané do podzemní skály. My sestupujeme dolů a prohlížíme si prostory. Některé podzemní byty jsou vybavené a zařízené (ložnice, kuchyně, obývací pokoje). Místní obyvatelé se chlubí, že právě na tomto místě byly natáčeny některé scény z Hvězdných válek – konkrétně se jednalo o podzemní hotel a scény z jiných planet. Je pravdou, že všudypřítomná poušť, prázdnota, písek, horko a podzemní příbytky skutečně vypadají bizardně, jako by snad naší planetě ani nepatřily. Na tomto místě trávíme přibližně 2 hodiny a pak se vydáváme dál do vnitrozemí. Míříme jeepem k solné pláni Šot Djerid. Nacházíme se skutečně daleko ve vnitrozemí, všude kolem je jen poušť, teplota se pohybuje dle palubního počítače auta na 42 °C. Místní solné tůně jsou zbarveny různými barvami, počínaje červenou, žlutou, až po zelenou. Barvu určuje podloží a množství kovů obsažených v zemině.

Typická krajina pro vnitrozemí

Večer po celodenní jízdě autem napříč Saharou přijíždíme do oázy. Je to zvláštní pocit. Jedeme 4 hodiny nekonečnou vyprahlou planinou. Auto jede celé 4 hodiny stále rovně, na silnici nejsou žádné zatáčky a najednou uprostřed ničeho, v písku pramen vody, obrostlý palmovým lesem, vegetací a malým hotelem s bazénem. Právě na tomto místě hodláme přenocovat. Teplota v poušti v noci spadá k nule, a tak už při západu slunce začíná být tak nějak normálně a teploty klesají k 25-30 °C. Druhý den ráno, hned po snídani vyjíždíme jeepem dál do pouště. Řidič nás veze k beduínům, kteří vlastní několik velbloudů. Rozhodli jsme se, že zkusíme jaké to je prohánět se na velbloudech pouští. Dostáváme od domorodců pláště (pouštní písek je velmi jemný) a silnou pokrývku hlavy připomínající turban (hustě tkaná, těžká a hlavně smradlavá látka chránící hlavu před sluncem - udržuje paradoxně nízkou teplotu v oblasti hlavy, je to jakási izolace před horkem) a vyrážíme na velbloudy. Já dostávám jednoho velblouda, manželka druhého. Vede nás jeden domorodec, oba velboudi jsou spojeni provazem, který byl pravděpodobně špatně uvázán, protože se během hodinové projížďky rozvázal. Představte si následující situaci. Velbloud s manželkou uhání dál do pouště a bezradný domorodec neví, zda mě má opustit (hrozí, že i můj velbloud bez doprovodu někam uteče), nebo se rozběhnout za utíkajícím velbloudem s mou manželkou. Osobně mi tato situace připadá velmi vtipná – velbloud s manželkou utíká dál do pouště, beduín křičí a utíká za nimi. Ale po chvíli si říkám, že by jí (manželky) mohla být škoda. Po chvíli je manželka za pomoci dalšího beduína na velbloudovi odchycena. Manželka raději slézá z velblouda a zpátky se už chce vrátit pěšky. Opět se směji, ještě nikdy se mi nestalo, že by beduíni odchytávali mou manželku na velbloudovi.

Pramen uprostřed pouště

Asi po hodině odjíždíme z tohoto místa jeepem zpátky směr ostrov Djerba. Manželka je ráda, po dalším adrenalinovém zážitku již netouží. Večer se skoro za tmy dostáváme zpátky do našeho hotelu Ksar Nereides. Jsme oba dva dost unaveni, ale plni zážitků.

Po našich zkušenostech s polorozbitým skútrem, dvoudenní projížďce jeepem a hodinové jízdě na velbloudovi jsme se rozhodli zkusit loď. Objednáváme si tedy plavbu starou, velkou plachetnici a vydáváme se na východní cíp ostrova, kde v zimním období hnízdí plameňáci. Během plavby plachetnicí ochutnáváme místní ryby, kus-kus a zeleninu, která nám vysloveně nechutná – je oschlá, bez šťávy a pravděpodobně již několik dní stará – jsme holt v Africe. Na druhou stranu jsou místní čerstvé ryby přímo výtečné. Během plavby se bavíme s domorodci, ale jejich angličtina je špatná. Většina z nich používá jako druhý jazyk francouštinu – tady zase narážíme my. Ale nevadí, je vidět, že jsme si navzájem empatičtí, bavíme se, děláme si jeden z druhého vtípky, je legrace. Večer nás zase v přístavu překvapuje, že si místní domorodci po západu slunce (po západu slunce teplota klesne na příjemných 25 °C) oblékají džíny a mikiny.

Oáza uprostřed pouště a pár místních domorodců

Pokud mohu poradit, nedělejte stejnou chybu jako my. Vydáte-li se do Tuniska, Egypta či Maroka, nevolte srpen. Teploty se běžně pohybují kolem 40 °C a pokud budete chtít cestovat a poznávat, počítejte s vyšší fyzickou zátěží organismu. Tyto destinace doporučuji navštívit v období před nebo po sezóně, kdy teploty dosahují příjemných 25-30 °C. A jak bych hodnotil tento dvoutýdenní pobyt? Budete-li jej chtít strávit nehybně na pláži Středozemního moře se stravováním All Inclussive, bude se vám líbit. Chcete-li 14 dní trávit na cestách, budete vzhledem k teplotám velmi vysíleni. Ale pokud se vám podaří zkombinovat cestu tak, že budete každé 2 dny cestovat a každé 2 dny odpočívat třeba u moře nebo v pouštní oáze, mohu tuto zemi jenom doporučit. Lidé si turistů velmi vážili, na tržištích rádi smlouvali a i když nám někdy verbálně rozuměli, stejně jsme měli pocit, že jim velmi rozumíme! Chcete-li poznávat zem, poznejte její lidi!

Radim Teodor Bílek

Autor: Radim Teodor Bílek | pondělí 28.11.2016 7:00 | karma článku: 22,85 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 5. díl Jak jsme pluli po Kaspickém moři

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

5.4.2019 v 7:30 | Karma: 10,52 | Přečteno: 321x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 4. díl Muslim s břitvou držel křesťana po krkem!

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

29.3.2019 v 8:34 | Karma: 13,88 | Přečteno: 629x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 3. díl Jedeme autostopem!

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

22.3.2019 v 9:19 | Karma: 12,49 | Přečteno: 490x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 2. díl Ropné pole a ohnivé hory

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

18.3.2019 v 7:30 | Karma: 11,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Radim Teodor Bílek

Cestou necestou, až do Ázerbájdžánu - 1. díl Už není cesty zpět!

Před 5 lety jsme se vydali na Kavkaz procestovat Gruzii s Arménii. Litovali jsme, že do sousedního Ázerbájdžánu se vzhledem k vízové povinnosti a pouze 8 dní plánované dovolené už nedostaneme. Trvalo to 5 let a náš cíl se splnil!

13.3.2019 v 7:30 | Karma: 14,14 | Přečteno: 414x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 936x
Plzeňský sociální pracovník, který ve svém volném čase utíká od lidí za přírodou, cestováním a dobrodružstvím.

 

Ve svých 36 letech procestoval 51 zemí světa - a stále plánuje další!

 

Jaký byl Váš nejlepší zážitek? "Bylo jich hodně, mezi nejsilnější patří vypouštění třídenních mláďat karety obrovské do Indického oceánu, pohled z nejvyšší budovy světa a divoký karneval v Riu. Určitě ještě o tom napíši!"

 

Životní motto: "Život je boj, tak nestůj a bojuj"

                       "Nas nie do goniat!"

 

 

Seznam rubrik