Macao, to je čínský Las Vegas!

14. 09. 2017 7:00:00
Zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky. Kontrastem oplývající město a všudy přítomný pach vepřových drštěk. To je Macao!

Naše cesta je tentokrát opravdu hodně dlouhá. Letíme skrz 7 časových pásem trasou Praha – Amsterdam – Hong Kong a pak lodí do zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky zvané Macao. Toto město, přesněji stát ve státě se nachází při ústí Perlové řeky a Jihočínského moře, přibližně 60 km západně od Hong Kongu. Mnoho z nás Evropanů zná italské San Marino či francouzské Monaco, což jsou zvláštní správní oblasti. V této politice vzniklo také Macao, které původně připadalo Číně. Později, pod vlivem Portugalských obchodníků a mořeplavců se osamostatnilo a dlouho žilo svým vlastním životem včetně autonomní politiky. V současné době, tedy od r. 1999 je Macao společně s Hong Kongem součástí Čínské lidové republiky. Ta tiše uplatňuje heslo „Jedna země, dva systémy.“ Tedy Macao i Hong Kong mají vysoký stupeň autonomie. I přes potřebná víza do Čínské lidové republiky návštěvníci těchto dvou autonomních oblastí víza nepotřebují, což je jejich turistická a obchodní výhoda. Silná ekonomika a demokracie je značně odlišná od zbytku komunistické Čínské lidové republiky, a právě proto dochází k postupnému vládnímu utahování politiky. Tento proces probíhá od roku 1999 a směřuje k postupnému sjednocování do jednotné Číny. Zatímco Hong Kong plní roli ekonomického vůdce regionu, Macao má pověst evropského Monte Carla či amerického Las Vegas. Ano, hráči automatů, milovníci kasin, luxusních aut a hazardních her jej budou jistě znát. Macao je známé jako noční město žijící z peněz hráčů z celého světa.

Naše cesta ovšem putovala trochu jiným směrem – náš cíl byl klid, relax a odpočinek v budhistických a taoistických chrámech. Loď z Hong Kongu nás vysadila v přístavu, ze kterého vedla cesta plná asijských turistů do centra města. Prošli jsme tedy kolem mrakodrapů, poté okolo ekonomického centra s kasiny a postupně jsme směřovali dál, až na samotný okraj města. Právě tady bylo několik menších chrámů, jen s minimem turistů, s vůní hořících vonných tyčí a s červenými koi kapry a želvami. Jakoby se čas tady zastavil. Měli jsme štěstí, masová turistika a čínští bohatí turisté směřovali do centra města, zatímco budhistické kláštery a chrámy zely prázdnotou. Nás asi nejvíce zaujaly dvoumetrové vonné tyče o průměru 30-40 cm, které dokáží doutnat mnoho hodin až dní. Z některých chrámů se ozývala tichá hudba, jinde zase emotivní modlitby, na mnohých místech lidé obětovali květiny a plody nejrůznějšího a pro nás velmi exotického ovoce. Lidé byli zdvořilí, tiší, slušní. Se vším co jsme potřebovali, nám rádi pomohli. V těchto chrámech jsme mohli přebývat v tichosti i několik hodin. K jídlu nám posloužili místní obchůdky a krámky, kde místní prodávali rýži a nudle, většinou se zeleninou. Ale při troše štěstí se dalo najít i krámky s masem. Velmi oblíbené jídlo pak byly vařené hovězí dršťky, které nerozkrájené - v kuse plavaly v hrncích s horkou polévkou.

V jednom hrnci bylo i více než 20 těchto velkých dršťek a závan (tedy spíše smrad, milovníci snad odpustí) se táhl i několik ulic dál. Najít jídlo tak nebyl žádný problém, ovšem konzumovat jej už byla věc druhá... Vylovenou dršťku z horké polévky nám stařičká Číňanka ochotně nůžkami nastříhala na menší kousky a s milým úsměvem ve tváři podávala. Cena za takové jídlo byla velmi nízká, avšak chuť pro běžného Evropana přímo nechutná... Místní mají rádi nudle, rýži i tyto polévky neochucené a tzv. s originální chutí. Kdo máte rádi „čínu“, věřte, že v Číně chutná čína úplně jinak! Naše známé čínské řetězce Panda, aj. čínské jídlo do značné míry ochucují dle chuti Evropanů. Připravte se na to, že pravá „čína“ chutná úplně jinak! Ale co... Na každém putování a poznávání je krásné to, že se musíte smířit s tím, co máte. Takže vám časem nepřipadne zvláštní skoro nic. Po vydatných gastronomických zážitcích opět putujeme do chrámů, kde vládne klid a vnitřní mír. Macao je pro Číňany a turisty zdejšího regionu společně s Hong Kongem velmi drahá destinace. Pro člověka z Evropy jsou ceny na stejné cenové hladině, některé zboží je mírně levnější než u nás.

Chcete-li zažít klid, zastavení a odpočinutí si od velmi rušné Evropy doporučuji navštívit Čínskou lidovou republiku, kde čas běží jiným tempem. Něco jiného jsou továrny, výrobní procesy a samotný průmysl. Ovšem tato oblast je známá právě pro své kontrasty. Na jednu stranu ekonomický růst a obchodní tempo, na druhou stranu klid a mír v taoistických a budhistických chrámech na periferiích měst. V centrech měst můžete potkat luxusní auta, zatímco v běžných čtvrtích s obytnými domy se lidé projíždějí na starých, zrezivělých kolech či pro nás v exotických drožkách. Na jednu stranu smog a ekologie se zde vůbec neřeší, na druhou stranu je ráno možno vidět lidi, kteří uklízejí a zametají spadané listí a udržují parky v naprostém, až perfekcionistickém pořádku. Čínská lidová republika je země mnoha kontrastů a přejete-li si zažít něco neobyčejného, navštivte právě Macao. Tato samostatná autonomní oblast vás přivítá bezvízovým stykem a atmosférou v chrámech, kterou nikde jinde nezažijete. Spojíte-li návštěvu Macaa s Hong Kongem (dřívější cestopis), uděláte si zajímavou relaxačně-poznávací cestu, která vás naplní pohodou a klidem nejen na duši.

Radim Teodor Bílek

Autor: Radim Teodor Bílek | čtvrtek 14.9.2017 7:00 | karma článku: 15.41 | přečteno: 339x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.89 | Přečteno: 468 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 934

Plzeňský sociální pracovník, který ve svém volném čase utíká od lidí za přírodou, cestováním a dobrodružstvím.

 

Ve svých 36 letech procestoval 51 zemí světa - a stále plánuje další!

 

Jaký byl Váš nejlepší zážitek? "Bylo jich hodně, mezi nejsilnější patří vypouštění třídenních mláďat karety obrovské do Indického oceánu, pohled z nejvyšší budovy světa a divoký karneval v Riu. Určitě ještě o tom napíši!"

 

Životní motto: "Život je boj, tak nestůj a bojuj"

                       "Nas nie do goniat!"

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...